Dit waren mijn meest memorabele bijbanen

14 0

Yup. Net als iedere zestienjarige in 2000 deed ik pogingen om aan het werk te komen. Vele bijbanen kwamen en gingen. Met in deze blog mijn vier meest memorabele bijbanen tijdens m’n studies.

Op 4: Achter een karreke in de trein

‘Goedemiddag beste reizigers, aan boord van deze trein is Albron Travel Catering aanwezig. Ik kom zo dadelijk bij u langs voor een hapje en een drankje. De aanbieding vandaag is een cappucino met een suikerwafel voor vier gulden vijftig’. Het leek zo fantastisch: elke zaterdag achter een karretje, Chris-Kras (lol) door Nederland om de ene keer met (toen nog) de getrokken trein naar Haarlem te rijden en het andere moment met de VIRM (dubbeldekker) naar Schiphol. En dat allemaal vanaf standplaats Eindhoven. De praktijk was echter weerbarstig. M’n karretje bleef in de lift steken, het ding van bak naar bak verplaatsen was een crime. Aan die bijbaan kwam voortijdig een einde…

Op 3: De Week Van (‘s-Hertogenbosch)

Het moest dé lokale kwaliteitskrant van Den Bosch worden. Geen ‘suffertje’, zoals zoveel van die lokale krantjes eigenlijk zijn. Suffertjes kenmerken zich vooral door de hoeveelheid advertenties en advertorials. De Week Van was een dappere poging van HvA-lector Jan Janssen om wekelijks een krantje te maken, met achtergrondverhalen, meningen en verstrooiing over Den Bosch. Ik was eerstejaars journalistiek; ik zag er een springplank voor de toekomst liggen. Het werd ons helaas niet gegund, na enkele maanden viel het doek (en een half jaar later m’n studie).

Op 2: Buitendienstmedewerker Zuiveringsschap Limburg

Soms is het heel handig om familie te hebben die bij een overheidsinstantie werkt. En zo belandde ik in een zomervakantie bij het Zuiveringsschap Limburg. Deels werkte ik in de spoelkeuken (of beter, klungelde wat aan), de andere dagen was ik met één van de buitendienstmedewerkers de boer op. Gingen we monsters van water nemen en zo, die dan weer door het familielid in kwestie (onder meer) onderzocht werden. Nu zou ik ‘t niet meer doen (ik heb er geen kennis van), maar toen was het geweldig. Alleen al vanwege de Zuid-Limburgse omgeving waar je doorheen toerde (met muziek in de bus op maximaal).

Op 1 (met stip): Organisatie Dag van het Park (Den Bosch)

M’n mbo-studie Marketing & Communicatie (ik voel nog altijd liefde als ik aan die tijd terugdenk) zat erop, ik woonde net op mezelf. De huur moest betaald worden en de stufi zou tot september 2007 even niet gestort worden. Op een doorzon dag liep ik over de galerij bij m’n oude opleiding langs het stagebord. Een vacature – organisatie Dag van het Park – viel meteen op. In eerste instantie opgehangen als kans voor een stage, maar ach: waarom niet als ‘bijna afgestudeerde’ zien of je aan de bak komt? Zo gezegd, zo gedaan. Enkele ogenblikken later kreeg ik een telefoontje: ‘kun je morgen beginnen?’ En zo vormde ik samen met een collega een duo, dat de Dag van het Park organiseerde. Een dag met muziek, kraampjes en activiteiten. En dat allemaal in de buitenlucht, we hadden perfect weer.